SATARAŠ
Course: glavno jelo, toplo predjelo
Sastojci
- 2 veća crvena luka
- 4 žute paprike
- 4 zelene paprike
- 6 paradajza
- suncokretovo ulje za prženje
- so
- biber
Upustvo
- Prvo treba pripremiti paradajze da im kasnije lakše ogulimo kožicu.
- U veću posudu na šporetu staviti vodu da proključa.
- Za to vreme paradajzu zaseći kožicu na četiri jednaka dela.
- Kada voda proključa maknuti je sa strane, te u nju oprezno staviti paradajz.
- Ostaviti ih u vodi dok se drugo povrće čisti i seče.
- Oguliti oba crvena luka pa ih narezati na režnjeve.
- Zatim žutim opranim paprikama ukloniti semenke, pa ih iseckati na trakice.
- Na isti način pripremiti i zelene paprike.
- Zatim izvaditi paradajze iz vode te im ukloniti kožicu i naseći na kockice.
- U veću posudu sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje.
- Staviti luk i pržiti ga 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz mešanje.
- Zatim ubaciti žutu, pa zelenu papriku.
- Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da krčka 15 minuta.
- Zatim u posudu sipati naseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da kuva oko 30 minuta.Za to vreme tekućina u satarašu će se redukovati.
- Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati još 5 minuta.