SATARAŠ

Course: glavno jelo, toplo predjelo

Sastojci

  • 2 veća crvena luka
  • 4 žute paprike
  • 4 zelene paprike
  • 6 paradajza
  • suncokretovo ulje za prženje
  • so
  • biber

Upustvo

  • Prvo treba pripremiti paradajze da im kasnije lakše ogulimo kožicu.
  • U veću posudu na šporetu staviti vodu da proključa.
  • Za to vreme paradajzu zaseći kožicu na četiri jednaka dela.
  • Kada voda proključa maknuti je sa strane, te u nju oprezno staviti paradajz.
  • Ostaviti ih u vodi dok se drugo povrće čisti i seče.
  • Oguliti oba crvena luka pa ih narezati na režnjeve.
  • Zatim žutim opranim paprikama ukloniti semenke, pa ih iseckati na trakice.
  • Na isti način pripremiti i zelene paprike.
  • Zatim izvaditi paradajze iz vode te im ukloniti kožicu i naseći na kockice.
  • U veću posudu sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje.
  • Staviti luk i pržiti ga 10-ak minuta na srednje jakoj vatri uz mešanje.
  • Zatim ubaciti žutu, pa zelenu papriku.
  • Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da krčka 15 minuta.
  • Zatim u posudu sipati naseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da kuva oko 30 minuta.Za to vreme tekućina u satarašu će se redukovati.
  • Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati još 5 minuta.