Sastojci:
2 konzerve tune u komadićima i u salamuri od po 180 g
2 kafene kašike senfa
170 g starog smrvljenog hleba
1 supena kašika soka ceđenog limuna
1 supena kašika vode ili salamure iz konzerve
2 supene kašike sitno seckanog svežeg peršuna
2 supene kašike sitno seckanog crnog luka
1 jaje
2 supene kašike maslinovog ulja
pola kafene kašike putera
so i biber
Priprema:
Prvo dobro iscedite tunu, pa joj u sledećem koraku dodajte kašiku maslinovog ulja.
Pomešajte tunjevinu sa smrvljenim hlebom, senfom, ceđenim limunom, kašikom vode, peršunom, lukom, so i biber dodajete po želji, i obavezno jaje, koje treba da veže sve sastojke. Sve dobro sjedinite.
Potom prelijte smesu drugom kašikom maslinovog ulja, ponovo je malo promešajte, pa krenite rukom da formirate pljeksavice u želejnoj veličini i da ih ređate jednu pored druge. Treba da odstoje u frižideru oko jedan sat.
U tiganju zagrejte malo ulja na kome ćete pljeksavice pržiti – nemojte preterivati sa količinom ulja.
Pljeskavice treba da budu lepo rumene i sa jedne i sa druge strane. Svakako će biti brzo gotove, jer tunjevini iz konzerve nije potrebna dodatna termička obrada. Dakle – oko 3 minuta sa svake strane.