PITA OD MASLACA SA KREMOM I JAGODAMA
Course: desert
Sastojci
Za testo:
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 4 žumanceta
- na vrh noža sode bikarbone
- džem od jagoda za premazivanje kore
Za nadev:
- 4 žumanceta
- 150 g sitnog šećera
- 2 kašike brašna
- 4 dl mleka
- 50 g maslaca
- jagode
Upustvo
- Zamesiti na dasci za mešenje 200 g maslaca, 200 g šećera, 200 g brašna i 4 žumanceta. Izmesiti dobro testo, a zatim dodati na vrh noža sode bikrabone.
- Namazati pleh maslacem, posuti ga brašnom, staviti testo u pleh i rastanjiti ga po celom plehu ravnomerno, a zatim ga staviti u vrelu rernu i peći.
- Pečeno testo premazati džemom od jagoda.
- Za nadev nam je potrebno 4 žumanceta, koje ćemo pomešati sa 150 g sitnog šećera. Zatim ćemo dodati 2 kašike brašna, 4 dl mleka i 50 g maslaca. Staviti činiju na štednjak i sve dobro mešati dok se masa ne prokuva. Potom činiju skinuti sa štednjaka i ostaviti da se nadev ohladi.
- Rashlađenim nadevom premazati ispečeno testo sa prsta debelo, a po njemu ređati sveže jagode jednu do druge.
- Seći pitu na kvadrate, stavljati ih na stakleni tanjir i služiti.