PANJ TORTA

Course: desert

Sastojci

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 belanaca
  • 125 g mlevenih oraha
  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g margarina
  • 125 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera prženog
  • 2 štangle čokolade za kuvanje

Upustvo

Za testo:

  • Umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera, dobro ulupati belanca u čvrst sneg. U masu dodati mlevene orahe i pažljivo izmešati sa dve kašike brašna. Masu sipati u podmazan pleh i peći na temperaturi od 200 stepeni. Kada se testo ispeče izvaditi iz pleha i umotati u salvet da se ohladi.

Za fil:

  • Umutiti 4 cela jajeta sa 250 g šećera. Kuvati na pari sve dok se prilikom mešanja ne počne masa odvajati da se vidi dno. U toplu masu iseći margarin, dobro izmešati da se otopi i sjedini masa. Fil podeliti na dva dela.
  • U 3/4 fila sa kojim se filuje unutrašnji deo torte, doda se još 125 g mlevenih oraha, koji se mogu i malo propržiti. Zatim 150 g šećera koji je propržen i samleven na mašini za orahe i umutiti u tu masu.
  • U drugi deo odnosno 1/4 fila, za spoljni deo torte još u toplu masu dodati 2 štangle otopljene čokolade i mešati dok se ne istopi.
  • Kada su oba fila pripremljena i ohlađena filujemo tortu. Razvijemo umotano testo. Namazemo testo sa prvim filom za unutrašnji deo i ponovo zavijemo u rolat. Zavijen rolat premažemo drugim filom, koji smo pripremili za spoljni deo. Išarati tortu da izgleda kao kora od drveta.