MUSAKA OD PATLIDŽANA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 5 patlidžana
  • 500 g mlevenog mesa
  • 150 g luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 do 4 sveža paradajza ili paradajz pire
  • 1 veza peršuna
  • lovorov list
  • so i biber
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika univerzalnog začina

Za bešamel sos:

  • 40 g putera
  • 30 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 kašika parmezana
  • 2 jaja
  • so i biber

Upustvo

  • Patlidžane iseći na režnjeve, posoliti i ostaviti da malo odstoje. Isprati ih vrućom vodom i osušiti kuhinjskim papirom. Složiti ih na pleh obložen aluminijumskom folijom i premazan maslinovim uljem.
  • Patlidžane peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na maslinovom ulju kratko propržiti iseckani luk, a zatim i mleveno meso.
  • Dodati isečen svež paradajz ili pire, lovorov list, biber, izgnječeni beli luk i univerzalni začin. Sve zajedno pržiti zalivajući vodom.
  • Kad meso omekša dodati iseckani peršun.
  • Priprema bešamel sosa: na puteru kratko propržiti brašno, zaliti hladnim mlekom i kuvati mešajući oko 5 minuta. Dodati so i biber i parmezan.
  • Bešamel malo ohladiti i umešati predhodnoo umućena jaja.
  • U vatrostalnu posudu složiti red patlidžana, po njima rasporediti deo mesa, preko toga ponovo složiti patlidžane i meso i završiti slojem patlidžana. Sve zaliti pripremljenim bešamelom.
  • Musaku peći u rerni na 220 stepeni do 30 minuta.