MUSAKA OD PATLIDŽANA
Course: glavno jelo
Sastojci
- 5 patlidžana
- 500 g mlevenog mesa
- 150 g luka
- 2 čena belog luka
- 3 do 4 sveža paradajza ili paradajz pire
- 1 veza peršuna
- lovorov list
- so i biber
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašika univerzalnog začina
Za bešamel sos:
- 40 g putera
- 30 g brašna
- 500 ml mleka
- 1 kašika parmezana
- 2 jaja
- so i biber
Upustvo
- Patlidžane iseći na režnjeve, posoliti i ostaviti da malo odstoje. Isprati ih vrućom vodom i osušiti kuhinjskim papirom. Složiti ih na pleh obložen aluminijumskom folijom i premazan maslinovim uljem.
- Patlidžane peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na maslinovom ulju kratko propržiti iseckani luk, a zatim i mleveno meso.
- Dodati isečen svež paradajz ili pire, lovorov list, biber, izgnječeni beli luk i univerzalni začin. Sve zajedno pržiti zalivajući vodom.
- Kad meso omekša dodati iseckani peršun.
- Priprema bešamel sosa: na puteru kratko propržiti brašno, zaliti hladnim mlekom i kuvati mešajući oko 5 minuta. Dodati so i biber i parmezan.
- Bešamel malo ohladiti i umešati predhodnoo umućena jaja.
- U vatrostalnu posudu složiti red patlidžana, po njima rasporediti deo mesa, preko toga ponovo složiti patlidžane i meso i završiti slojem patlidžana. Sve zaliti pripremljenim bešamelom.
- Musaku peći u rerni na 220 stepeni do 30 minuta.