LIMUN ČIZKEJK

Course: desert

Sastojci

Za koru:

  • 125 g putera
  • 50 g šećera u prahu
  • 250 g mlevenog keksa
  • 1 dl gaziranog soka od narandže

Za fil:

  • 2 limuna veća
  • 150 g šećera
  • 60 g putera
  • 3 jaja
  • 300 g krem sira
  • 2 dl slatke pavlake

Za glazuru:

  • 100 g bele čokolade
  • 50 g putera
  • 4 kašike slatke pavlake
  • Žuta prehrambena boja po želji

Upustvo

Kora:

  • U činiju stavite omekšali puter, šećer u prahu, mleveni keks i gazirani sok od narandže, pa sve umesite rukama.
  • Pripremljenu masu rasporedite u providnom folijom obloženu pravougaonu ili okruglu tepsiju (20×30 cm) i utapkajte prstima.

Fil:

  • Dva limuna dobro operite, pa koricu naribajte, a sok iscedite. Dodajte im puter i šećer, te sve zajedno zagrevajte u sudu nad parom dok se šećer i puter ne rastope. Ostavite da se prohladi.
  • Potom dodajte jaja, žicom mešajte da se sve sjedini, a zatim kuvajte na pari dok se ne zgusne u sos. Sklonite sa vatre i ohladite sasvim.
  • Ulupajte slatku pavlaku, postepeno dodajte krem od limuna i mešajte žicom.
  • Na kraju umešajte i krem sir, pa sve lagano izmutite.
  • Ako želite čvršći fil umešajte nabubreli, pa rastopljeni želatin. Za ovu meru dovoljna su 5g želatina u prahu i 3 kašike hladne vode.
  • Dobijeni krem nanesite na koru i poravnajte. Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati, a može i preko noći.

Glazura:

  • Rastopite kockice bele čokolade, komadiće putera i slatku pavlaku. Ako želite veći kontrast možete dodati malo žute prehrambene boje, pa prelijte preko kolača.
  • Kad se kolač rashladi i stegne isecite ga na kocke željene veličine i služite.