LIMUN ČIZKEJK
Course: desert
Sastojci
Za koru:
- 125 g putera
- 50 g šećera u prahu
- 250 g mlevenog keksa
- 1 dl gaziranog soka od narandže
Za fil:
- 2 limuna veća
- 150 g šećera
- 60 g putera
- 3 jaja
- 300 g krem sira
- 2 dl slatke pavlake
Za glazuru:
- 100 g bele čokolade
- 50 g putera
- 4 kašike slatke pavlake
- Žuta prehrambena boja po želji
Upustvo
Kora:
- U činiju stavite omekšali puter, šećer u prahu, mleveni keks i gazirani sok od narandže, pa sve umesite rukama.
- Pripremljenu masu rasporedite u providnom folijom obloženu pravougaonu ili okruglu tepsiju (20×30 cm) i utapkajte prstima.
Fil:
- Dva limuna dobro operite, pa koricu naribajte, a sok iscedite. Dodajte im puter i šećer, te sve zajedno zagrevajte u sudu nad parom dok se šećer i puter ne rastope. Ostavite da se prohladi.
- Potom dodajte jaja, žicom mešajte da se sve sjedini, a zatim kuvajte na pari dok se ne zgusne u sos. Sklonite sa vatre i ohladite sasvim.
- Ulupajte slatku pavlaku, postepeno dodajte krem od limuna i mešajte žicom.
- Na kraju umešajte i krem sir, pa sve lagano izmutite.
- Ako želite čvršći fil umešajte nabubreli, pa rastopljeni želatin. Za ovu meru dovoljna su 5g želatina u prahu i 3 kašike hladne vode.
- Dobijeni krem nanesite na koru i poravnajte. Ostavite kolač u frižideru nekoliko sati, a može i preko noći.
Glazura:
- Rastopite kockice bele čokolade, komadiće putera i slatku pavlaku. Ako želite veći kontrast možete dodati malo žute prehrambene boje, pa prelijte preko kolača.
- Kad se kolač rashladi i stegne isecite ga na kocke željene veličine i služite.