KOLAČ OD ŠARGAREPE
Course: desert
Sastojci
- 250 g putera
- 250 g braon šećera
- 5 velikih jaja
- kora i sok jedne pomorandže
- 170 g brašna
- prašak za pecivo na vrh kašike
- 100 g sirovih badema
- 100 g oraha očišćenih i iseckanih
- cimet u prahu na vrhu kašike
- prstohvat muskatnog oraha
- 1/2 kašičice đumbira u prahu
- 250 g šargarepe očišćene i izrendane
- morska so
Za preliv:
- 120 g maskarpone sira
- 220 g krem sira
- 85 g šećera u prahu
- 2 limete kora i sok
Upustvo
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Namažite puter na kalup kvadratnog oblika od 22 cm, ili okrugli kalup sličnih dimenzija, sa papirom za pečenje.
- Pomešajte puter i šećer rukama dok se ne sjedini. Dodajte jedno po jedno umućeno jaje i na kraju koru i sok narandže. Pomešajte sa brašnom i praškom za pecivo, pa dodajte bademe, orahe, začine i šargarepu, sve dobro sjedinite.
- U drugoj posudi, umutite čvrsto belanca sa prstohvatom soli, zatim pažljivo dodajte u smesu za kolač.
- Stavite smesu u pripremljeni kalup i pecite u zagrejanoj rerni oko 50 minuta dok ne dobije zlatnu boju i naraste.
- Ostavite da se kolač ohladi 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi još najmanje pola sata.
- Za preliv pomešajte sve sastojke i prelijte preko kolača, za dekoraciju možete iskoristiti seckane orahe.