KOLAČ OD ŠARGAREPE

Course: desert

Sastojci

  • 250 g putera
  • 250 g braon šećera
  • 5 velikih jaja
  • kora i sok jedne pomorandže
  • 170 g brašna
  • prašak za pecivo na vrh kašike
  • 100 g sirovih badema
  • 100 g oraha očišćenih i iseckanih
  • cimet u prahu na vrhu kašike
  • prstohvat muskatnog oraha
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 250 g šargarepe očišćene i izrendane
  • morska so

Za preliv:

  • 120 g maskarpone sira
  • 220 g krem sira
  • 85 g šećera u prahu
  • 2 limete kora i sok

Upustvo

  • Zagrejte rernu na 180 stepeni. Namažite puter na kalup kvadratnog oblika od 22 cm, ili okrugli kalup sličnih dimenzija, sa papirom za pečenje.
  • Pomešajte puter i šećer rukama dok se ne sjedini. Dodajte jedno po jedno umućeno jaje i na kraju koru i sok narandže. Pomešajte sa brašnom i praškom za pecivo, pa dodajte bademe, orahe, začine i šargarepu, sve dobro sjedinite.
  • U drugoj posudi, umutite čvrsto belanca sa prstohvatom soli, zatim pažljivo dodajte u smesu za kolač.
  • Stavite smesu u pripremljeni kalup i pecite u zagrejanoj rerni oko 50 minuta dok ne dobije zlatnu boju i naraste.
  • Ostavite da se kolač ohladi 10 minuta, zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi još najmanje pola sata.
  • Za preliv pomešajte sve sastojke i prelijte preko kolača, za dekoraciju možete iskoristiti seckane orahe.