Džem od smokava

Sastojci

  • 5 kg smokava (očišćenih
  • 2 kg šećera
  • 3 kesice vanilin šećera

Upustvo

  • Smokve oprati, očistiti, iseći, izmeriti i staviti u šerpu.
  • Usitniti štapnim mikserom.
  • Sipati i šećer.
  • Promešati, staviti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje.
  • Kad tečnost uvri i džem bude gušći, neprestano mešati. Izvaditi malo džema na tacnu, ohladiti i proveriti gustinu. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer.
  • Oprane i suve tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C, posle pola sata izvaditi tegle i ostaviti nekoliko minuta da se prohlade.
  • Topao džem sipati u tople tegle, vratiti u toplu (isključenu) rernu na još 15 minuta.
  • Izvaditi, dobro zatvoriti tegle, uviti ih u peškir i ostaviti da se tako skroz ohlade.