AMERIČKA PITA SA JABUKAMA
Course: desert
Sastojci
Testo:
- 200 g putera omekšan na sobnoj temperaturi
- 150 g šećera
- 1 vanil šećer ili nekoliko kapljica vanile
- 2 žumanca
- Kašika pavlake
- 3 kašike ulja ili varjača masti
- 400 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadev:
- 1 kg jabuka
- 2 kašike cimeta
- 20 g žutog šećera
Upustvo
- Puter umutite sa šećerom i vanil šećerom, a zatim dodajte žumanca, pavlaku i ulje.
- Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte u pripremljenu smesu i varjačom sjedinite. Treba vam desetak minuta da umesite testo, nikako duže, jer ne valja da ga dugo mesite.
- Testo treba da bude prhko i da se raspada u rukama. Stavite ga u kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru na pola sata.
- Potom ga podelite na dva dela i jednu polovinu razvucite oklagijom ili rukom u posudi u kojoj ćete ga peći. Testo izbockajte viljuškom i sipajte nadev.
- Nadev: polovinu oljuštenih jabuka iseckajte na kockice ili listiće, a drugu polovinu izrendajte. Pospite cimetom, šećerom i sve promešajte.
- Drugu polovinu testa još malo umesite, zatim istanjite na debljinu od 1 cm u obliku kruga i secite na trake onoliko koliko vam je dugačak pleh, a širina traka treba da bude oko 2 cm. Prvo ih ređajte u jednom pravcu, a potom u kontra smeru.
- Pecite na 200 stepeni oko pola sata. Kad se prohladi pospite šećerom u prahu.