AMERIČKA PITA SA JABUKAMA

Course: desert

Sastojci

Testo:

  • 200 g putera omekšan na sobnoj temperaturi
  • 150 g šećera
  • 1 vanil šećer ili nekoliko kapljica vanile
  • 2 žumanca
  • Kašika pavlake
  • 3 kašike ulja ili varjača masti
  • 400 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Nadev:

  • 1 kg jabuka
  • 2 kašike cimeta
  • 20 g žutog šećera

Upustvo

  • Puter umutite sa šećerom i vanil šećerom, a zatim dodajte žumanca, pavlaku i ulje.
  • Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte u pripremljenu smesu i varjačom sjedinite. Treba vam desetak minuta da umesite testo, nikako duže, jer ne valja da ga dugo mesite.
  • Testo treba da bude prhko i da se raspada u rukama. Stavite ga u kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru na pola sata.
  • Potom ga podelite na dva dela i jednu polovinu razvucite oklagijom ili rukom u posudi u kojoj ćete ga peći. Testo izbockajte viljuškom i sipajte nadev.
  • Nadev: polovinu oljuštenih jabuka iseckajte na kockice ili listiće, a drugu polovinu izrendajte. Pospite cimetom, šećerom i sve promešajte.
  • Drugu polovinu testa još malo umesite, zatim istanjite na debljinu od 1 cm u obliku kruga i secite na trake onoliko koliko vam je dugačak pleh, a širina traka treba da bude oko 2 cm. Prvo ih ređajte u jednom pravcu, a potom u kontra smeru.
  • Pecite na 200 stepeni oko pola sata. Kad se prohladi pospite šećerom u prahu.