ZAPEČENA PUNJENA PAPRIKA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 kg mlevenog mesa
  • dvadesetak paprika otprilike,
  • 1 šolja pirinča oko 200 g,
  • 1 crni luk
  • 2 kašikice soli
  • 1 kašikica mlevenog bibera
  • 1 vrhom puna kašikica aleve paprike
  • 1 kašika masti
  • 2-3 isečena sveža paradajza ili šolja soka od pardajza

Upustvo

  • U šerpi na masti propržite sitno iseckan crni luk, kada se zastakli dodajte mu pirinač. Kada i pirinač počne da menja boju nalijte sve sa jednom šoljom vode. Dodajte so, biber i mlevenu crvenu papriku. Promešajte i kuvajte dok pirinač ne bude do pola kuvan. Po potrebi dolivajte vodu. Bitno je da pirinač malo skuvate jer ovaj recept je za pečene, a ne kuvane paprike.
  • Kada procenite da je pirinač dovoljno skuvan (ali ne prekuvan), skinite šerpu sa vatre i ostavite da se malo prohladi. Za to vreme očistite paprike. Ako želite, paprikama možete dodati i koju tikvicu ili patlidžan.
  • U šerpu sa lukom i pirinčem dodajte sveže, presno mleveno meso i dobro sve izmešajte. Ovom smesom, punite očišćene paprike ili izdubljene tikvice.
  • U vatrostalnu posudu (ili tepsiju) sipajte malo vode da prekrije dno i slažite napunjene paprike sa otvorom na gore. Preko svake paprike stavite isečenu krišku paradajza ili prelijte sa malo soka od paradajza. Činiju zatvorite poklopcem ili prekrijte aluminijumskom folijom.
  • Rernu uključite na 200°C i u nju stavite činiju sa punjenim paprikama. Pecite poklopljeno na istoj tepmeraturi najmanje 1-1,5 sat. Nakon tog vremena otklopite posudu i ako je potrebno vratite u rernu da se paprike još malo zapeku i porumene.