VALENCIJANSKI PILAV
Course: glavno jelo
Sastojci
- 200 g telećeg ili junećeg mesa
- malo šunke
- 150 g pilećeg mesa
- 2 glavice crnog luka
- maslinovog ulja 4 manje kobasice
- 200 g graška
- 200 g pasulja
- 2 čena belog luka
- 1 lovorov list
- 3 paradajza
- 2 paprike
- 1 konzerva školjki
- 500 g pirinča 75 g rakova
- soli i malo šafrana
Upustvo
- Zagrejati ulje, dodati sitno isečeni crni luk, na kockice isečeno meso i šunku, na manje komadiće isečeno pileće meso, pa doliti malo vode i poklopljeno dinstati oko 20 do 25 minuta.
- Posle toga dodati očišćen grašak, napola skuvan pasulj i 1 lovorov list, doliti tople vode i poklopljeno opet dinstati oko 25 minuta. Kada su pasulj, meso i grašak dovoljno omekšali dodati sitno isečen beli luk, na rezance isečene paprike, paradajz oljušten i isečen u manje kriške, probran opran pirinač, pa poklopljeno zajedno kuvati još 20 minuta.
- Potom staviti u jelo oceđene školjke, na rezance isečene viršle ili slične kobasice, rakove, malo soli, bibera, peršunovog lista i rastopljenog šafrana, pa poklopljeno ostaviti da se dinsta još kraće vreme.
- Uz pilav poslužiti neku salatu.