SUPA SA KNEDLAMA OD DŽIGERICE

Course: toplo predjelo

Sastojci

Za supu:

  • 500 g goveđeg mesa
  • veza zeleni
  • 3 šargarepe
  • 1/2 korena celera
  • glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • so i biber
  • 2 lista lovora
  • 1,5 l vode

Za knedle:

  • 5 kom pileće džigerice
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 kom jaja
  • so vegeta,mleveni biber
  • prezla i griz po potrebi
  • list persuna

Upustvo

  • U šerpi odgovarajuće veličine zgrejati malo ulja i dodati glavicu luka isečenu na četvrtine da malo porumeni.
  • Meso iseći na krupne komade, posoliti i pobiberiti i kratko propržiti sa lukom. Naliti vodom. Iseći korenasto povrće i staviti u supu. Začiniti solju i biberom i dodati lovor.
  • Ostaviti da se kuva na tihoj vatri 45-60 minuta. Po želji skinuti penu dok se supa kuva, za bistriji izgled.
  • Knedle: glavicu luka naribati sitno na trenicu pa ga propržiti na ulju.
  • Pileću džigericu očistiti od žilica i staviti je u činiju.
  • U džigericu sipati prohlađen luk, propasiran beli luk, dodati žumanca, list peršuna, malo soli, vegete i bibera.
  • Zatim dodavati griz i prezlu, koliko kašika griza toliko kašika prezli. Na kraju dodati čvrsto umucena belanca.
  • Dobijena smesa treba da je takve gustine da mogu da se naprave loptice, ali testo ne sme da je suviše čvrsto, da knedle ne bi bile tvrde.
  • Dobijenu smesu ostaviti oko sat vremena u frižideru a zatim od nje praviti knedlice. Pošto je smesa dosta lepljiva blago mazati ruke uljem.
  • U vrijucu supu polako dodavati knedlice i kuvati ih oko 10 min.
  • Može da se radi i tako da se knedle stave prvo u vrijuću vodu da se poluskuvaju a zatim se prebace u vrijuću supu da se dokuvaju.
  • Supa može da se zakuva samo sa knedlama ili može da se zakuva s rezancima i da se dodaju i knedle ali u manjoj količini.