SUPA SA KNEDLAMA OD DŽIGERICE
Course: toplo predjelo
Sastojci
Za supu:
- 500 g goveđeg mesa
- veza zeleni
- 3 šargarepe
- 1/2 korena celera
- glavica crnog luka
- čen belog luka
- so i biber
- 2 lista lovora
- 1,5 l vode
Za knedle:
- 5 kom pileće džigerice
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 kom jaja
- so vegeta,mleveni biber
- prezla i griz po potrebi
- list persuna
Upustvo
- U šerpi odgovarajuće veličine zgrejati malo ulja i dodati glavicu luka isečenu na četvrtine da malo porumeni.
- Meso iseći na krupne komade, posoliti i pobiberiti i kratko propržiti sa lukom. Naliti vodom. Iseći korenasto povrće i staviti u supu. Začiniti solju i biberom i dodati lovor.
- Ostaviti da se kuva na tihoj vatri 45-60 minuta. Po želji skinuti penu dok se supa kuva, za bistriji izgled.
- Knedle: glavicu luka naribati sitno na trenicu pa ga propržiti na ulju.
- Pileću džigericu očistiti od žilica i staviti je u činiju.
- U džigericu sipati prohlađen luk, propasiran beli luk, dodati žumanca, list peršuna, malo soli, vegete i bibera.
- Zatim dodavati griz i prezlu, koliko kašika griza toliko kašika prezli. Na kraju dodati čvrsto umucena belanca.
- Dobijena smesa treba da je takve gustine da mogu da se naprave loptice, ali testo ne sme da je suviše čvrsto, da knedle ne bi bile tvrde.
- Dobijenu smesu ostaviti oko sat vremena u frižideru a zatim od nje praviti knedlice. Pošto je smesa dosta lepljiva blago mazati ruke uljem.
- U vrijucu supu polako dodavati knedlice i kuvati ih oko 10 min.
- Može da se radi i tako da se knedle stave prvo u vrijuću vodu da se poluskuvaju a zatim se prebace u vrijuću supu da se dokuvaju.
- Supa može da se zakuva samo sa knedlama ili može da se zakuva s rezancima i da se dodaju i knedle ali u manjoj količini.