SLAVSKI KOLAČ

Sastojci

  • 800 g brašna
  • 1/2 margarina
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kvasac
  • 2 dl mleka

Upustvo

  • 800 g brašna i 1/2 margarina izmesiti rukom, dosta je suvo ali strpljivo mesiti. U ovo treba dodati: 1/2 kašičice soli, 1 kašičicu šećera, 2 cela jajeta, 1 kvasac koji je stavljen u 2 dl mlakog mleka da naraste. Uz stalno mešenje, dodati ovu smesu u brašno i margarin.
  • Testo treba da bude malo čvršće nego za kifle, ukoliko je mnogo čvrsto dodati malo tople vode ili toplog mleka, dok se ne dobije željena gustina testa.
  • U dublju veću šerpu ili lonac podmazan uljem staviti testo. Pre nego stavimo testo u šerpu odvojimo dobru šaku testa. Pokriti krpom testo da naraste.
  • Ono testo što smo odvojili, u njega dodati malo vode i malo brašna izmesiti i praviti ukrase za kolač. Ukrasi se stavljaju na kolač pre stavljanja na pečenje. Kolač pre nego stavimo ukrase premažemo jejetom, ukrase ne premazujemo.
  • Pečen kolač odmah premazati zašećerenom vodom. Tako dobije sjaj. Čim je pečen izvaditi ga pažljivo na dasku ili tacnu da se ne potparava i tako se hladi.