SAHER TORTA
Course: desert
Sastojci
- 120 g putera
- 120 g šećera u prahu
- 6 jaja
- 120 g čokolade za kuvanje može i neka mlečna ako više volite
- 120 g brašna
- pekmez od kajsija
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 100 g šećera
- 4 kašike vode
Upustvo
- 120 g putera umutiti sa 120 g šećera u prahu. Dodati 6 žumanaca, mešajući dodavati kašiku po kašiku smese od putera i prah šećera, i 120 g strugane čokolade. Kada je masa penasto umućena dodati sneg od 6 belanaca i 120 g belog brašna. Masu stavimo u kalup za tortu namazan puterom.
- Kada je pečeno vadi se iz kalupa i još toplo se namaže sa pekmezom od kajsija.
- Ohlađenu tortu namazati glazurom od čokolade.
- Za glazuru uzeti 100 g čokolade, 100 g šećera i 4 kašike vode, kuvati na šporetu dok se ne zgusne. Zatim skinuti sa šporeta, dodati kašičicu putera, mešati dok masa ne postane mlaka i prelijte njome tortu.