SAHER TORTA

Course: desert

Sastojci

  • 120 g putera
  • 120 g šećera u prahu
  • 6 jaja
  • 120 g čokolade za kuvanje može i neka mlečna ako više volite
  • 120 g brašna
  • pekmez od kajsija

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 100 g šećera
  • 4 kašike vode

Upustvo

  • 120 g putera umutiti sa 120 g šećera u prahu. Dodati 6 žumanaca, mešajući dodavati kašiku po kašiku smese od putera i prah šećera, i 120 g strugane čokolade. Kada je masa penasto umućena dodati sneg od 6 belanaca i 120 g belog brašna. Masu stavimo u kalup za tortu namazan puterom.
  • Kada je pečeno vadi se iz kalupa i još toplo se namaže sa pekmezom od kajsija.
  • Ohlađenu tortu namazati glazurom od čokolade.
  • Za glazuru uzeti 100 g čokolade, 100 g šećera i 4 kašike vode, kuvati na šporetu dok se ne zgusne. Zatim skinuti sa šporeta, dodati kašičicu putera, mešati dok masa ne postane mlaka i prelijte njome tortu.