ROLOVANA PRASETINA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • do 2 kg prasetine
  • soli po potrebi
  • mast za podmazivanje pleha
  • 2-3 čaše vode
  • piva po potrebi

Upustvo

  • Prasetinu dobro posoliti utrljavajući prstima so, pa je ostaviti da odstoji oko dva sata.
  • Veći pekač dobro podmazati svinjskom mašću, pa položiti prasetinu, te sipati 2-3 čaše vode.Prvo ostaviti prasetinu da leži na kožurici, pa poklopiti pekač (najbolja je priprema u šporetu na čvrsto gorivo).
  • Zatim ubaciti u rernu zagrejanu na 200°C i peći 3-3½ sata. Povremeno meso okretati i prelivati tečnošću u kojem se peče.
  • Pred kraj pečenja deo sa kožurom nikako ne stavljati dole jer će se zalepiti za dno posude. Započetu polivanje polivanje pivom. To je neophodno da bi kožurica ostala meka, a meso moglo lako da se urola.
  • Pečenu prasetinu izvaditi iz pekača i polako izvaditi kosti. Pošto je lepo pečena, to će biti lako, ali ne treba žuriti.
  • Zatim, meso na širem kraju polako iseći i rasporediti na tanji deo tako da bude ravnomerno raspoređeno.
  • Prasetinu prebaciti na kuhinjski pek-papir i pomoću njega polako urolati prasetinu. Kuhinjskim kanapom vezati krajeve i duž rolata.
  • Ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim iseći na šnite.