ROLOVANA PRASETINA
Course: glavno jelo
Sastojci
- do 2 kg prasetine
- soli po potrebi
- mast za podmazivanje pleha
- 2-3 čaše vode
- piva po potrebi
Upustvo
- Prasetinu dobro posoliti utrljavajući prstima so, pa je ostaviti da odstoji oko dva sata.
- Veći pekač dobro podmazati svinjskom mašću, pa položiti prasetinu, te sipati 2-3 čaše vode.Prvo ostaviti prasetinu da leži na kožurici, pa poklopiti pekač (najbolja je priprema u šporetu na čvrsto gorivo).
- Zatim ubaciti u rernu zagrejanu na 200°C i peći 3-3½ sata. Povremeno meso okretati i prelivati tečnošću u kojem se peče.
- Pred kraj pečenja deo sa kožurom nikako ne stavljati dole jer će se zalepiti za dno posude. Započetu polivanje polivanje pivom. To je neophodno da bi kožurica ostala meka, a meso moglo lako da se urola.
- Pečenu prasetinu izvaditi iz pekača i polako izvaditi kosti. Pošto je lepo pečena, to će biti lako, ali ne treba žuriti.
- Zatim, meso na širem kraju polako iseći i rasporediti na tanji deo tako da bude ravnomerno raspoređeno.
- Prasetinu prebaciti na kuhinjski pek-papir i pomoću njega polako urolati prasetinu. Kuhinjskim kanapom vezati krajeve i duž rolata.
- Ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim iseći na šnite.