PILE NA GRČKI NAČIN
Course: glavno jelo
Sastojci
- 2 pileta
 - so i biber
 - 4 kašike ulja ili 3 kašike margarina
 - 1 glavica luka
 - 2 čena belog luka
 - trećina šolje belog vina
 - 375 do 440 g smrznutog spanaća
 - so i biber
 - 3/8 l supe ili vode
 - 1/4 l milerama
 - 2 do 3 kašike brašna
 
Za salatu:
- 8 paradajza
 - 2 šolje griza
 - so
 - 1 luk
 - 2 kašike ulja
 - 5 šolja vode
 
Upustvo
- Očišćeno pile raseći na četvrtine, začiniti i propeći na ulju oko 20 minuta na slaboj vatri. Izvaditi meso i ostaviti na toplom mestu.
 - U masnoću dodati luk isečen na kockice i sasvim sitno iseckan beli luk i razblažiti belim vinom. Dodati odmrznut spanać i kuvati poklopljeno oko 10 minuta. Doliti supu i začiniti mileramom u koji je umešano brašno. Sve dobro prokuvati.
 - Vratiti komade pilećeg pečenja u sos i još jednom zagrejati.
 - Leti za salatu propržiti na ulju pirinač izmešan sa lukom, solju i naliti vodom. Kuvati. Zatim zaseći paradajze, izbušiti ih i ispuniti kuvanim pirinčom. Zatim ih namazati uljem i propeći u rerni oko 10 minuta.
 - Sve servirati na velikom tanjiru.
 





