PROFITEROLE

Course: desert

Sastojci

Za testo :

  • 4 jaja
  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • 150 g brašna
  • prstohvat soli
  • 3 kašike šećera.

Za fil :

  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade
  • i još 100g čokolade za umakanje.

Upustvo

  • U šerpicu staviti vodu, ulje, šećer i prstohvat soli.
  • Ostaviti tečnost da provri.
  • Skloniti sa šporeta, dodati brašno i mešati dok se ne razbiju grudvice.
  • Na kraju dodati jaja, jedno po jedno.
  • Možete ih mikserom mutiti, mada sasvim se lepo sjedini i sa varjačom.
  • Na pleh obložen pek papirom staviti male grudvice, kašikom ili poslastičarskim špricem.
  • Neka vam gridvice budu veličine oraha, lepše su manje profiterole.
  • U dobro zagrejanu rernu, 200 C, staviti pleh sa testom.
  • Pecite ih oko 35 minuta bez otvaranja rerne (ovo je vrlo bitno da ne bi pale kad lepo narastu).
  • Pola slatke pavlake čvrsto umutite a pola zagrejte na ringli sa 200g čokolade.
  • Ostavite da se prohladi i delimično stegne pa ubacite u umućeni šlag i mikserom sjedinite.
  • Loptice od testa punite špricem i to onim najužim nastavkom.
  • Čokoladu otopite sa kašikom ulja i umačite ili prelijte profiterole.
  • Kada se glazura stegne možete ih konzumirati.