PROFITEROLE
Course: desert
Sastojci
Za testo :
- 4 jaja
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- 3 kašike šećera.
Za fil :
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade
- i još 100g čokolade za umakanje.
Upustvo
- U šerpicu staviti vodu, ulje, šećer i prstohvat soli.
- Ostaviti tečnost da provri.
- Skloniti sa šporeta, dodati brašno i mešati dok se ne razbiju grudvice.
- Na kraju dodati jaja, jedno po jedno.
- Možete ih mikserom mutiti, mada sasvim se lepo sjedini i sa varjačom.
- Na pleh obložen pek papirom staviti male grudvice, kašikom ili poslastičarskim špricem.
- Neka vam gridvice budu veličine oraha, lepše su manje profiterole.
- U dobro zagrejanu rernu, 200 C, staviti pleh sa testom.
- Pecite ih oko 35 minuta bez otvaranja rerne (ovo je vrlo bitno da ne bi pale kad lepo narastu).
- Pola slatke pavlake čvrsto umutite a pola zagrejte na ringli sa 200g čokolade.
- Ostavite da se prohladi i delimično stegne pa ubacite u umućeni šlag i mikserom sjedinite.
- Loptice od testa punite špricem i to onim najužim nastavkom.
- Čokoladu otopite sa kašikom ulja i umačite ili prelijte profiterole.
- Kada se glazura stegne možete ih konzumirati.