PILETINA I POVRĆE U RERNI

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 1 kg pilećeg mesa po izboru
  • 500 – 600 g krompira
  • 400 g tikvica
  • 2 veće šargarepe
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 crvena paprika
  • 100 ml ulja
  • 200 – 250 ml vode
  • 1 kašika suvog začina
  • peršunov list i začini koje volite
  • ruzmarin
  • 1 kašičica soli

Upustvo

  • Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Dok se rerna zagreva pripremimo posudu u kojoj ćete sve peći.
  • Najbolje je ako imate glinenu posudu sa poklopcem, u njoj se svi ukusi pomešaju i jelo je mnogo ukusnije. Može da vam posluži i vatrostalna činija sa poklopcem, ali ako nemate ni to stavite aluminijumsku foliju umesto poklopca, dobro je zatvorite da nigde ne propušta.
  • Iseckati crni luk na kriške, dodati mu suvi začin i ulje, promešati pa staviti na dno posude. Preko poslagati meso, očišćen i iseckan krompir, šargarepu i papriku, odozgo staviti isečene tikvice.
  • Vodi dodati so, biber, peršun, šta već stavljate i sve preliti. Odozgo staviti grančice ruzmarina. Peći 30 do 40 min. Kad je pečeno služite toplo i uz neku sezonsku salatu.