MUĆKALICA

Course: glavno jelo

Sastojci

  • 300 g svinjskog vrata bez kosti
  • 250 g ljubičastog luka na kockice
  • 250 g paradjza na kockice
  • 250 g crvene paprike na kockice
  • 3 čena belog luka
  • 1 dl ulja
  • 2 –3 lista lovora
  • tucane ljute paprike po ukusu
  • 2 dl bujona
  • peršunovog lista
  • mladog luka
  • So i biber

Upustvo

  • U dubljoj posudi ili voku dobro zagrejte ulje.
  • Na jakoj vatri, oko pet minuta pecite meso isečeno na kocke veličine zalogaja ili ako volite malo veće.
  • Kad meso počne da rumeni, dodajte na sitne kockice nasečen luk, prodinstajte malo. Dodajte na isti način nasečenu papriku.
  • Nakon nekoliko minuta dinstanja dodajte sitno naseckan paradajz (neki ga prvo očiste od ljuske).
  • Ubacite lovor i beli luk, po ukusu tucanu ljutu papriku, sve promešajte i posle nekoliko minuta, kad se sve spoji, dodajte bujon.
  • Tek tada posolite i dodajte bibera po ukusu te kuvajte na laganoj vatri četrdesetak minuta.
  • Pre samog serviranja mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom i seckanim perima mladog luka.
  • Prilozi su stvar ukusa – često je to pire, pomfrit ili krompir iz rerne.