MUĆKALICA
Course: glavno jelo
Sastojci
- 300 g svinjskog vrata bez kosti
- 250 g ljubičastog luka na kockice
- 250 g paradjza na kockice
- 250 g crvene paprike na kockice
- 3 čena belog luka
- 1 dl ulja
- 2 –3 lista lovora
- tucane ljute paprike po ukusu
- 2 dl bujona
- peršunovog lista
- mladog luka
- So i biber
Upustvo
- U dubljoj posudi ili voku dobro zagrejte ulje.
- Na jakoj vatri, oko pet minuta pecite meso isečeno na kocke veličine zalogaja ili ako volite malo veće.
- Kad meso počne da rumeni, dodajte na sitne kockice nasečen luk, prodinstajte malo. Dodajte na isti način nasečenu papriku.
- Nakon nekoliko minuta dinstanja dodajte sitno naseckan paradajz (neki ga prvo očiste od ljuske).
- Ubacite lovor i beli luk, po ukusu tucanu ljutu papriku, sve promešajte i posle nekoliko minuta, kad se sve spoji, dodajte bujon.
- Tek tada posolite i dodajte bibera po ukusu te kuvajte na laganoj vatri četrdesetak minuta.
- Pre samog serviranja mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom i seckanim perima mladog luka.
- Prilozi su stvar ukusa – često je to pire, pomfrit ili krompir iz rerne.