MAFINI SA SUVIM ŠLJIVAMA I MAKOM
Course: desert
Sastojci
- 4 kom jaja
- 200 g šećera u prahu
- 120 g maslaca
- 100 ml mleka
- 120 g maka
- 100 g suvih šljiva
- 50 ml ruma
- 200 g kisele pavlake
- 1 kesica vanile
- 1 kesica rum šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g bele čokolade za ukrašavanje
Upustvo
- Izvaditi maslac iz frižidera ranije da bi bio sobne temperature.
- Iseckati suve šljive i preliti ih rumom.
- Prokuvati mleko i preliti mak, pa ostaviti da se prohladi.
- Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni.
- Odvojiti žumanca i belanca u posebne posude. Prvo umutiti belanca i polovinu šećera u prahu. Skloniti sa strane, pa uzeti činiju sa žumancima. U žumanca dodati maslac i ostatak šećera u prahu, vanilin i rum šećer.
- Dobro umutiti, zatim dodati popareni mak i pavlaku.
- Opet dobro sjediniti, pa dodati prethodno prosejano brašno koje smo pomešali sa praškom za pecivo, promešati kašikom. U to dodati iseckane suve šljive sa rumom.
- Sjediniti dobro, pa na kraju umešati šam od belanaca koji smo umutili odmah na početku.
- Modle za mafine napuniti papirnatim korpicama i kašikom rasporediti testo.
- Ukupno se dobije oko 24 mafina.
- Peče se u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta.
- Prohlađene mafine ukrasiti otopljenom belom čokoladom.