MAFINI SA SUVIM ŠLJIVAMA I MAKOM

Course: desert

Sastojci

  • 4 kom jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 120 g maslaca
  • 100 ml mleka
  • 120 g maka
  • 100 g suvih šljiva
  • 50 ml ruma
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 kesica vanile
  • 1 kesica rum šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g bele čokolade za ukrašavanje

Upustvo

  • Izvaditi maslac iz frižidera ranije da bi bio sobne temperature.
  • Iseckati suve šljive i preliti ih rumom.
  • Prokuvati mleko i preliti mak, pa ostaviti da se prohladi.
  • Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni.
  • Odvojiti žumanca i belanca u posebne posude. Prvo umutiti belanca i polovinu šećera u prahu. Skloniti sa strane, pa uzeti činiju sa žumancima. U žumanca dodati maslac i ostatak šećera u prahu, vanilin i rum šećer.
  • Dobro umutiti, zatim dodati popareni mak i pavlaku.
  • Opet dobro sjediniti, pa dodati prethodno prosejano brašno koje smo pomešali sa praškom za pecivo, promešati kašikom. U to dodati iseckane suve šljive sa rumom.
  • Sjediniti dobro, pa na kraju umešati šam od belanaca koji smo umutili odmah na početku.
  • Modle za mafine napuniti papirnatim korpicama i kašikom rasporediti testo.
  • Ukupno se dobije oko 24 mafina.
  • Peče se u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta.
  • Prohlađene mafine ukrasiti otopljenom belom čokoladom.