KANELONE
Course: glavno jelo, toplo predjelo
Sastojci
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 500 g mlevenog mesa
- 300 g pelat paradajza
- 500 ml mleka
- 80 g putera
- 2 kašike brašna
- 200 g kačkavalja
- 14 kanelona
- so biber
- origano
Upustvo
- Crni luk očistiti i sitno iseckati pa prodinstati, toliko da postane providan i kašast.
- Dodati mleveno meso i fino upržiti sastojke. Kada meso promeni boju dodati seckani beli luk i začiniti po želji.
- Pelat izgnječiti ili štapnim mikserom ispasirati i dodati u prženo meso. Promeašti i nastaviti dinstanje uz povremeno dolivanje tečnosti dok meso ne omekša.
- Pred kraj kuvanja, kada se tečnost redukovala i masa postala gusta dodatno začiniti, pa skloniti sa vatre.
- Kanelone puniti pripremljenim filom sa oba kraja, kako bi se što bolje ispunili.
- U manjoj posudi razgrejati puter, dodati brašno i kratko propržiti uz neprestano mešanje. Zatim, u tankom mlazu dodati mleko, mešajući sve vreme. Kada smesa počne da se zgušnjava skloniti sa vatre i začiniti prema ukusu.
- U nauljenu vatrostalnu posudu sipati polovinu bešamel sosa, preko poređati napunjene kanelone, dodati malo sosa od pelata ili ostatak fila za punjenje kanelona, pa ponovo naneti bešamel i posuti rendanim kačkavaljem.
- Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 35 minuta, a zatim izvaditi iz pećnice, dekorisati po želji i servirati toplo.