KANELONE

Course: glavno jelo, toplo predjelo

Sastojci

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 500 g mlevenog mesa
  • 300 g pelat paradajza
  • 500 ml mleka
  • 80 g putera
  • 2 kašike brašna
  • 200 g kačkavalja
  • 14 kanelona
  • so biber
  • origano

Upustvo

  • Crni luk očistiti i sitno iseckati pa prodinstati, toliko da postane providan i kašast.
  • Dodati mleveno meso i fino upržiti sastojke. Kada meso promeni boju dodati seckani beli luk i začiniti po želji.
  • Pelat izgnječiti ili štapnim mikserom ispasirati i dodati u prženo meso. Promeašti i nastaviti dinstanje uz povremeno dolivanje tečnosti dok meso ne omekša.
  • Pred kraj kuvanja, kada se tečnost redukovala i masa postala gusta dodatno začiniti, pa skloniti sa vatre.
  • Kanelone puniti pripremljenim filom sa oba kraja, kako bi se što bolje ispunili.
  • U manjoj posudi razgrejati puter, dodati brašno i kratko propržiti uz neprestano mešanje. Zatim, u tankom mlazu dodati mleko, mešajući sve vreme. Kada smesa počne da se zgušnjava skloniti sa vatre i začiniti prema ukusu.
  • U nauljenu vatrostalnu posudu sipati polovinu bešamel sosa, preko poređati napunjene kanelone, dodati malo sosa od pelata ili ostatak fila za punjenje kanelona, pa ponovo naneti bešamel i posuti rendanim kačkavaljem.
  • Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko 35 minuta, a zatim izvaditi iz pećnice, dekorisati po želji i servirati toplo.