BARON TORTA
Course: desert
Sastojci
Kore (sastojci su za 1 koru, potrebno je ispeći 4 ovakve)
- 6 belanca
- 12 ravnih kašika šećera
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašike prezli
čokoladni fil
- 24 žumanca
- 20 kašika šećera
- 100 g kakaoa
- 2 kesice pudinga od čokolade
- 1 l mleka
- 400 g čokolade za kuvanje
- 375 g maslaca
fil od malina
- 800 g malina mogu sveže, kao i iz zamrzivača
- 600 ml vode
- 15 kašika šećera
- 10 g želatina u prahu
- 2 kesice pudinga od malina
glazura
- 200 g čokolade za kuvanje
- 6 kašika ulja
Upustvo
- Uključiti rernu da se zagreje na 180C. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. U belanca dodati prstohvat soli, pa ih uz postepeno dodavanje šećera umutiti u čvrst sneg. Dodati prezle i kakao, pa dobro izmešati žicom za mućenje, da se suvi sastojci dobro rasporede. Ovo se može uraditi i mikserom, muteći kratko na najmanjoj brzini.
- Masu ravnomerno rasporediti na pripremljeni pleh. Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta. Ponovite isto još četiri puta. Ukupno ćete imati četiri kore.
- Za prvi fil umutiti žumanca kratko sa šećerom, kakaom, pudingom od čokolade i malo mleka koje treba odvojiti od ukupne količine. Ostalo mleko staviti u šerpu, pa na šporet da proključa. U proključalo mleko sipati masu od žumanca i kuvati nekoliko minuta dok se ne zgusne.
- U vruću masu dodati čokoladu izlomljenu na komade i mešati da se čokolada istopi i sjedini sa ostatkom fila. Staviti komad providne folije na površinu fila da se ne stvori korica i ostaviti da se ohladi. U ohlađen fil dodati umućen maslac.
- Za drugi fil u maline dodati šećer i 200ml vode i staviti da proključa. Odmah preliti 200ml vode preko želatina i ostaviti oko 10-ak minuta da nabubri.
- Puding od malina pomešati sa preostalih 200ml vode. U vrele maline dodati nabubreli želatin i čim se istopi, dodati puding pomešan sa vodom. Kuvati kratko, oko 2-3 minuta da se fil zgusne. Ostaviti da se ohladi. Ovaj fil nanositi na tortu dok je mlak, ali ne topao.
- Tortu složiti na sledeći način: kora – prvi fil – drugi fil… Poslednju koru ne filovati. Malo prvog fila ostaviti za premazivanje i ukrašavanje cele torte. Za glazuru istopiti čokoladu na pari sa uljem i dobro izmešati u glatku masu. Preliti preko torte.
- Ostaviti u frižider pre sečenja da se stegne, najbolje preko noći.