PANJ TORTA

Sastojci:

• 6 žumanaca

• 6 kašika šećera

• 6 belanaca

• 125 g mlevenih oraha

• 4 jaja

• 250 g šećera

• 250 g margarina

• 125 g mlevenih oraha

• 150 g šećera prženog

• 2 štangle čokolade za kuvanje

Priprema: 

Za testo:

Umutiti 6 žumanaca sa 6 kašika šećera, dobro ulupati belanca u čvrst sneg. U masu dodati mlevene orahe i pažljivo izmešati sa dve kašike brašna. Masu sipati u podmazan pleh i peći na temperaturi od 200 stepeni. Kada se testo ispeče izvaditi iz pleha i umotati u salvet da se ohladi.

Za fil:

Umutiti 4 cela jajeta sa 250 g šećera. Kuvati na pari sve dok se prilikom mešanja ne počne masa odvajati da se vidi dno. U toplu masu iseći margarin, dobro izmešati da se otopi i sjedini masa. Fil podeliti na dva dela.

U 3/4 fila sa kojim se filuje unutrašnji deo torte, doda se još 125 g mlevenih oraha, koji se mogu i malo propržiti. Zatim 150 g šećera koji je propržen i samleven na mašini za orahe i umutiti u tu masu.

U drugi deo odnosno 1/4 fila, za spoljni deo torte još u toplu masu dodati 2 štangle otopljene čokolade  i mešati dok se ne istopi.

Kada su oba fila pripremljena i ohlađena filujemo tortu. Razvijemo umotano testo. Namazemo testo sa prvim filom za unutrašnji deo i ponovo zavijemo u rolat. Zavijen rolat premažemo drugim filom, koji smo pripremili za spoljni deo. Išarati tortu da izgleda kao kora od drveta.

Print Recipe
PANJ TORTA
panj torta
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
panj torta