Sastojci:
• 500 g raženog brašna
• 50 g kvasa
• Oko 1,5 dcl vode
• 10 g kvasca
• 2 kašičice soli
Priprema:
Polovinu količine brašna prosejati u posudu, kvas razmutiti sa vodom i sa razmrvljenim kvascem, sve dobro promešati sa brašnom pa pokriti i ostaviti preko noći na toplom mestu.
Pećnicu zagrejati na 200 stepeni. So i preostalo brašno zamesiti sa dignutim kvascom i lupati sve dok se ne počnu dizati mehurići. Testo razdeliti na komade po 50 g i oblikovati lopte.
Lopte ostaviti da rastu oko 20 – 30 minuta. Zatim ih ostaviti na pleh koji je predhodno posut brašnom, i pomoću četkice ovalžiti ih vodom.
Navlažene lopte poprašiti brašnom i jednom ih narezati nožem. Na dno pećnice prosuti šolju vode i peći pecivo oko 25 minuta na drugoj prečki odozdo.