FERRERO ROCHER TORTA

Sastojci:


Za biskvit:


6 jaja,
10 kašika šećera,
6 kašika ulja,
6 kašika mleka,
6 kašika kakaa,
6 kašika mekog brašna,
3 kašičice praška za pecivo

Za preliv:


300 ml mleka,
50 g tamne čokolade,
50 g mlečne čokolade


Za krem:


550 g mascarponea,
350 g nutelle,
1 kašičica arome vanile,
300 ml slatke pavlake,
250 g pečenih, krupno mlevenih lešnika,
200 g usitnjenih lešnik napolitanki

Za ganache za premazivanje torte:

200 ml slatke pavlake,
250 g čokolade za kuvanje,
100 g mlečne čokolade

Za dekoraciju:

seckani pečeni lešnici

Priprema:


Biskvit


Biskvit možete peći na tri načina. Prvi način je da posebno pečete 4 kore od 1 jajeta i četvrtine ostalih sastojaka, kao što sam ja.

Drugi način je da ispečete dva biskvita od 2 jajeta i polovine sastojaka iz recepta i presečete ih na pola da dobijete ukupno 4 kore.

Treći način koji je ujedno i najbrži je da odjednom ispečete biskvit od 4 jaja i presečete ga na 4 kore. Vi izaberite koji god vam najviše odgovara, a priprema je ista, jedino obratite pažnju na vreme pečenja.

Napomena: Ako pravite duplu meru u kalupu prečnika 24 cm, biskvit presecite na 4 kore, a ako pravite u kalupu prečnika 26 cm, torta će biti veća i nešto niža zbog čega ćete biskvit najverovatnije moći preseći na 3 kore.

Dakle, mikserom umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla, penasta i gusta, i dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte ulje i mleko u tankom mlazu i kratko izmiksajte.

Na kraju dodajte mešavinu suvih sastojaka koje ste prosejali: kakao, brašno i prašak za pecivo, i sve vrlo kratko sjedinite mikserom na najmanjoj brzini, tek toliko da se smesa lepo ujednači i poveže.

Okrugli kalup prečnika 17 cm obložite pek papirom (samo dno) i ulijte smesu. Stavite peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni, nekih 25-30 min. Proverite čačkalicom – ako izađe suva iz sredine biskvita, gotovo je.

U slučaju da pečete po jednu koru posebno, trebaće samo oko 15 min., pa prilagodite vreme pečenja u zavisnosti od količine smese za biskvit koju pečete.

Biskvit ohladite na žici za hlađenje i presecite na 4 dela.

Preliv


Zagrejte mleko da bude toplo i ubacite obe vrste čokolade. Mešajte dok se sve ne otopi i ostavite da se hladi do upotrebe. Možete takođe koristiti i kupovno čokoladno mleko, po želji.

Krem


Mascarpone sobne temperature stavite u posudu i izmiksajte par minuta da postane penast. Dodajte omekšalu nutellu i aromu vanile pa još jednom dobro izmiksajte.

Slatku pavlaku posebno umutite u drugoj posudi u šlag pa ručno umešajte u mascarpone sa nutellom, dodavajući kašiku po kašiku, lagano mešajući. Napomena: Koristila sam biljnu slatku pavlaku.

U kremu dodajte krupno mlevene pečene lešnike, i usitnjene lešnik napolitanke u secku. Sve izmešajte kašikom da se sjedini.

Filovanje


Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite prvu koru i uz pomoć silikonske četkice poprskajte čokoladnim prelivom. Nanesite trećinu krema i lepo poravnajte.

Stavite drugu koru, poprskajte prelivom, nanesite drugu trećinu krema. Potom stavite treću koru koju poprskate prelivom, nanesite ostatak krema i poklopite četvrtom korom koju takođe poprskate prelivom.

Tortu stavite u frižider da se ohladi i stegne pre premazivanja, barem sat vremena a možete je dovršiti i sutradan.

Ganache za premazivanje torte


Zagrejte slatku pavlaku do vrenja i skinite sa vatre. Ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke. Neka odstoji tako minut pa žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete glatki ganache. Ohladite do sobne temperature pa stavite u frižider da se ganache malo stegne, ali ne previše već tako da bude fino maziv. Ovo možete uraditi unapred, pre filovanja torte pa ostaviti ganache u frižider da se za to vreme ohladi.

Ovom kremom premažite tortu okolo i pospite seckanim pečenim lešnicima.

Print Recipe
FERRERO ROCHER TORTA
ferrero rocher torta
Obrok desert
Serviranje
Obrok desert
Serviranje
ferrero rocher torta