Sastojci:

• 6 srednjih krompira
• 1 kg brašna
• 30 g kvasca
• 2 žumanceta
• so
• mleko

Za fil:
• šunka
• mileram

Priprema:

Krompir oprati, obariti, oljuštiti i propasirati. Izdrobiti kvasac u šolji mleka, malo posoliti i ostaviti da uskisne.

Zamesiti uskisli kvasac sa brašnom, propasiranim krompirom, žumancima koliko je potrebno da testo bude meko kao za štrudlu.

Pokriti sud sa testom i ostaviti ga da kisne oko 1 sat. Uskislo testo izručiti na dasku za mešenje, posutoj brašnom i rastanjiti ga oklagijom. Do polovine posuti samlevenom šunkom pomešanom sa mileramom, drugu polovinu preklopiti preko prve.

Modlom vaditi male pogačice i ostaviti ih da kisnu pola sata.

Pržiti ih na masti kao obične krofne. Mogu se servirati sa istruganim parmezanom.

KROFNE OD KROMPIRA SA ŠUNKOM

Course: toplo predjelo